torstai 6. maaliskuuta 2014

Valkopyykkiä

Aina toisinaan, etenkin tällaisilla kurakeleillä valkoisen koiran omistaja törmää ihmettelyyn "Miten saat sen pidettyä noin valkoisena". Ja lähes poikkeuksetta tämä ihmettely osuu aikaan, kun koira on omistajansa mielestä jo hirveän likainen. Toinen vakiototeamus sammarin kohdalla on "mahtaa tuossa turkissa olla iso työ".
Itse asiassa en ainakaan itse pidä samojedia turkiltaan kovin työläänä. Paljon työläämpiä ovat esimerkiksi monen pienen rodun edustajat, joita trimmataan ja ne rodut joiden turkit nyytitetään jotta ne pysyisivät puhtaina ja kunnossa näyttelypaikalle.
Sammari ei tarvitse sen kummempaa käsittelyä kuin säännöllisen harjauksen ja pesun silloin tällöin. Turkki on likaa hylkivä, eli kun kurainenkin sammari kuivuu, kura varisee pois.
Kunnon näyttelykunnostus ei sekään vie parhaimmillaan aikaa kuin parisen tuntia.

Pipsa ennen kunnostusta
Aloitan itse aina näyttelykunnostuksen siitä, että ennen pesua harjaan koiran läpi, jotta mahdollinen irtokarva jäisi jo harjaan eikä huopuisi pesussa. Itse pesu aloitetaan kastelemalla turkki läpikotaisin, ei vain päältä valelemalla. Sen jälkeen hierotaan ja vaahdotetaan turkki hyvin käyttäen yleensä valkoiselle turkille tarkoitettua laimennettua shampoota jonka seassa on hiukan hoitoainetta. Jos turkki on kuivakka, käsittelen pahimmat paikat vielä pesun jälkeen hoitoaineella.
Itse pidän työläimpänä vaiheena huuhtelua. Ainakin minulla käy aina niin, että vaikka miten olet huuhdellut, löytyy kuivausvaiheessa aina saippuajämiä ja ei kun takaisin suihkuun.


Taikaviitan alla kuivattelemassa

Kuivausprosessi aloitetaan taikaviitalla (Rukka kylpyviitta) joka imee turkista uskomattoman määrän kosteutta ja vähentää huomattavasti kuivausaikaa. Kun olemme kuivatelleet viitan alla jonkin aikaa, on föönin vuoro.
Kunnon fööni on mielestäni samojeditaloudessa ehdottoman hyödyllinen hankinta. Samojedin paksu turkki alkaa helposti hautoa ihoa jos sen antaa kuivua itsekseen ja pahimmassa tapauksessa tuloksena on karvan ajelua vaativa ihotulehdus. Hyvällä tehoföönillä koiran kuivaa jopa alle tunnissa. Föönaus myös selvittelee karvat jo niin hyvin, että lopussa ei tarvitse kuin hiukkasen näyttää karstaa ja kampaa.
Lopputuloksena meillä on kaunis valkoinen samojedineiti               

Mutta miten tällainen kaunokainen nyt sitten saadaan pidettyä puhtaana näyttelypaikalle saakka tällaisilla kurakeleillä? Siihen tarkoitukseen Pirre suosittelee Top Canisin Ratia mallistoon kuuluvaa kurapukua. Erinomaisen toimiva kokonaisuus jossa takki ja pöksyt ovat erikseen puettavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti